Jak upiec świąteczne "co nieco" na 5 z plusem?- Czyli angliści z naszej szkoły zdradzają przepisy na smaczny wypiek.



 Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Niedługo zaczniemy przygotowania a wraz z nimi również przyrządzanie tradycyjnych potraw, ciast..któż z nas ich nie lubi? Dlatego
w tym tekście znajdziesz kilka inspiracji na dobry deser prosto od naszych nauczycieli angielskiego.
Pierwszy przepis pochodzi od Pani Anny Leszczyńskiej, która z kolei dostała go od swojej dawnej uczennicy. A oto i on:

Ciasteczka Uli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
25 dag mąki/ 250g
12 dag cukru pudru = około 12 płaskich łyżeczek (trochę ponad 1/2 szklanki)
1 zapach cytrynowy
1/2 kostki masła
Mieszamy ze sobą suche składniki dodając następnie jajko, zapach cytrynowy i masło. Zagniatamy ciasto, najlepiej robić to na stolnicy. Następnie odrywamy trochę tak powstałego ciasta, wałkujemy i wykonujemy różne kształty. Można do tego użyć przeróżnych form, np. świątecznych bałwanków czy choinek. Ciastka układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150°C przez około 15 minut. Ostatnie 2-3 minuty pieczemy w termoobiegu.
Gdy ciasteczka ostygną możemy je udekorować lukrem lub innymi ozdobami do wypieków dostępnych w sklepach. Użycie swojej wyobraźni!

Kolejny przepis pochodzi od Pani Anny Wichowskiej- Szcześniewskiej, która podzieliła się z nami przepisem na domową chałwę. Zatem poznajmy jego treść:

Domowa chałwa
Do jej przygotowania potrzebny jest  blender kielichowy lub młynek do kawy, aby dokładnie zmielić wcześniej uprażone na patelni ziarna sezamu. Następnie należy dodać prawdziwy miód i ulubione bakalie, oto cała tajemnica.
Ilość dodawanego miodu zależy od jego rodzaju. Metodą prób i błędów w końcu otrzymamy dobrą ilość, należy jednak zacząć od ilości podanej w przepisie.
Każdy może preferować trochę inną chałwę, jedni wolą chałwę kruchą, sypiącą się, inni bardziej elestyczną
i miękką. Pierwszy raz wyjdzie jak wyjdzie, choć i tak pewnie będzie pyszna. Smacznego!

Na koniec poznajmy przepis od Pani Agnieszki Pelkowskiej na "kulki śnieżne". A oto i on:

Składniki:
1 opakowanie cukru waniliowego
200g masła
1 szklanka cukru pudru
2 jajka
250g wiórek kokosowych
200g herbatników
30 sztuk orzechów laskowych
Przygotowanie:
Utrzyj masło na puszystą masę. Dodaj cukier puder, cukier wanilinowy, jajka
 i wiórki kokosowe (zostaw około 4 łyżeczki do obtoczenia kuleczek).
Wszystko dokładnie wymieszaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Herbatniki pokrusz (najlepiej wałkiem do ciasta) i wsyp do schłodzonej masy. Wymieszaj.
Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włóż po orzechu
 i obtocz je w wiórkach kokosowych. Przechowuj w lodówce.
Jeżeli masa będzie za miękka i nie da się jej formować, dodaj pokruszone herbatniki.

To już niestety koniec porad kulinarnych naszych nauczycieli. Lecz serdecznie zachęcam do sprawdzenia ich w domu. Są to sprawdzone przepisy, które możesz stosować nie tylko w święta ale też i przy różnych okazjach, na pewno nadadzą smaku czasowi spędzonemu w gronie najbliższych. A więc nie pozostaje już nic jak tylko życzyć powodzenia!


Ewelina Miecznikowska kl II B LO

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Wywiad z Weroniką Kujawą